Lapszemle: Megsínylette az őszibarack a március eleji fagyokat

fotó: delmagyar.hu – Frank Yvette A teljes cikk a delmagyar.hu oldalon olvasható.

delmagyar.hu – 2018. 04.06

Januárban szokatlanul meleg, majd március elején rekordhideg időjárás lepte meg a Csongrád megyében élőket.

A januári pluszokat még átvészelték a gyümölcsösök, hisz ilyenkor alszik a természet, ám a márciusi kemény tél már nyomot hagyott rajtuk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint egyelőre országos problémáról nem beszélhetünk, de a nyugat-dunántúli kajszibarack-ültetvényekben és a dél-alföldi őszibarackosokban kárt okozott a fagy.

Bordányban Lajkó Andor családja már hat generáció óta gazdálkodik. 72 éves nagypapája sem emlékszik ilyen hideg márciusra, és az sem jellemző, hogy húsvétra ne boruljanak virágba a barackfák. – Aki a mínuszok előtt kezdett metszeni, az nehezebb helyzetben van. Mi két sort metszettünk meg februárban, azokon a fákon jobban látszik a fagykár – magyarázza a fiatal gazda.

Hozzátette, nem tapasztalt még olyat, hogy április elején ne virágozzanak a fák, hisz a legkorábban érő fajta is még csak piros bimbóban van a bordányi barackosban. Az egyik legismertebb típusú őszibarackfán, a Redhavenen is sok a rügy, ám ezeken jobban látszik a károsodás, nem mind fog virágozni – mutatta az agrárvállalkozó. Szerinte ők ideális esetben 70-80 százalékos terméskiesésre számíthatnak.

Bár Zákányszék és Ruzsa nincs túl messze Bordánytól, ott mégis rosszabbul jártak a gyümölcstermelők. Ruzsán március 1-jén mínusz 23 fokot mértek. – Általában itt mindig 3-5 fokkal hidegebb van, mint Bordányban, sajnos ez ennyit jelent.

A cikk folytatódik a delmagyar.hu oldalon.