Lapszemle – Csak a pizza és a hamburger marad

2018. 06. 20. delmagyar.hu – Fotó: Török János

A vidéki vendéglátóhelyeket is utolérte a munkaerőhiány Csongrád megyében. A zákányszéki Texas söröző és pizzériában egy év után nemrég megszűnt az á la carte, menüzni pedig pénteken lehet utoljára. Marad a hamburger és a pizza, ami szakképesítés nélkül is elkészíthető.

Szórólapon és az ablaküvegre kiragasztott A4-es papírlapon tájékoztatja a zákányszéki Texas söröző és pizzéria tulajdonosa a vendégeket, hogy pultost és pizzasütőt keres, valamint hogy munkaerőhiány miatt az á la carte étkeztetés már megszűnt, menüs étkeztetés és kiszállítás pedig pénteken lesz utoljára. Az étteremben, ahol május végén még útiköltség-térítéssel és kiemelt bérezéssel próbáltak szakácsot találni, az utolsó menü gyümölcsleves és velővel töltött borda lesz burgonyapürével.

A vidéki vendéglátás nehéz helyzetével már két évvel ezelőtt foglalkoztunk lapunkban. A legtöbb vidéki kisvárosban a termelőszövetkezetek megszűnésével befellegzett a helyi éttermeknek. A zsombói Rózsa Sándor csárda évek óta üresen áll, a legendás üllési Vigadó mementóként emlékeztet a régi szép időkre, a röszkei Paprika vendéglőből pedig kínai bolt lett (2016. november 23.: Leáldozott a kistelepülési éttermeknek – csak hírmondónak maradt pár).

k János

– Nagyon szerettük, nagyon jó volt. Hozzászoktunk, hogy végre itt, helyben is van rendes étterem. Hosszú ideig csak hamburger és pizza volt a Texasban, ezért megörültünk, amikor egy évvel ezelőtt egy fiatal vállalkozó szép lassan felfuttatta a helyet. Hétvégente szabad asztalt se lehetett találni. Egészen komoly ételek is voltak az étlapon, a különlegességek közül nekem a Kentucky csirke volt a kedvencem. Láttam, hogy a Facebookon kerestek munkaerőt, aztán úgy tűnik, egyszer csak feladták – mesélte egy fiatal helybeli törzsvendég, Krisztián.

– A konyhára és a pultba se találtunk már munkaerőt jó ideje – kezdte a Texas fiatal üzemeltetője, Zombori Gábor. A vállalkozó elmondta, talán tízen jelentkeztek a munkára, a fele végül el se jött. – Senki nem akar dolgozni. Lojális, figyelemmel dolgozó munkaerőből egyre kevesebb van. Sok alkalmazott inkább hátat fordít, ha látja, hogy leesett valami a földre, ne kelljen neki felvenni. A végén már hét napból én dolgoztam hatot – mesélte.

A cikk folytatódik a delmagyar.hu oldalon.