Megújuló intézmények és példás összefogás Zákányszéken

Az elmúlt közel negyven esztendőben sok gyerek ballagott el a Zákányszéki Általános Iskola padjaiból, az épületen jelentős átalakítások, bővítések, felújítások történtek. Az iskola magastetőt kapott, beépült a padlástér, térségi szinten is korszerű Sportcsarnok szolgálja a fizikai fejlődést, az óvoda is többször bővült.

Idén, két éves előkészítést, tervezést, pályáztatást követően közel 230 millió forint értékben felújítás, korszerűsítés történik az épületegyüttesen.

Az összes külső homlokzati nyílászáró cseréjére sor kerül, korszerű műanyag tokszerkezetű, háromrétegű üvegezéssel ellátott ajtók, ablakok kerülnek beépítésre.

A panelos falak 16 cm hőszigetelést és korszerű homlokzatvakolat rendszert kapnak, jelentősen javítva az épületek hőtechnikai tulajdonságait. Az elavult gázkazánok cseréjére is sor kerül, az összes radiátor és fűtéscső rendszer megújul. Szeptembertől az elektromos energiát a kiépített napelemes rendszer biztosítja. Amennyiben a szükségesnél többet termel, akkor mérőórán keresztül visszatermeli a hálózatba. Korszerű, energiatakarékos, minden előírásnak megfelelő lámpatestek kerültek elhelyezésre mind a tantermekben, mind a közösségi terekben. A sportcsarnokba és a kapcsolódó öltözőkbe és vizesblokkokba új csempeburkolat, PVC padló és akadálymentes WC került elhelyezésre. Megújul a sportpadló és teljes festést kapnak a helyiségek. Az óvoda szintén napelemes rendszert kapott. Az energetikai felújításnak köszönhetően az intézmény fűtés és villanyszámlája mintegy 30-40 %-kal fog csökkenni.

Nem új a településen a megújuló energia használata, hiszen a Polgármesteri Hivatalon és a Művelődési Házon már évek óta napelemes rendszer szolgáltatja az elektromos áramot, most ez elmondható lesz az Általános Iskoláról, Óvodáról és a Sportcsarnokról is.

Rövid idő állt rendelkezésre a munkálatok elvégzéséhez, és a kivitelező is szakember gondokkal küzdött egész idő alatt. Ez késleltette a hiánymentes átadás-átvételt, azonban a tanítás megkezdődhetett időben.

A zavartalan tanévkezdés nagymértékben köszönhető a zákányszéki emberekre jellemző összefogásnak. Augusztusban a Szülői Munkaközösség jelezte, hogy segít a festésben és a takarításban, ennek köszönhetően nem csak a felújítással érintett felületek, hanem a teljes iskola festése megtörténhetett. A kivitelező biztosította a szükséges anyagokat, a szülők és az iskola technikai csoportja pedig a kétkezi munkát. Mindezekkel párhuzamosan a pedagógusok tantermeket takarítottak, dekoráltak és kiosztották a tankönyveket.

A képviselő-testület nevében köszönetemet fejezem ki mindenkinek, aki festett, törmeléket takarított, bútort pakolt, azon igyekezett, hogy az iskolakezdés Zákányszéken zavartalanul megtörténhessen.

Matuszka Antal