Sulihírek: Nyári összefoglaló

Megkezdődött a 2018-2019-es tanév. Az elsősök máris otthon érzik magukat az iskolában, a nyolcadikosok pedig már a középiskolákról beszélgetnek. Mindenki tervezi az éves munkát, szervezi a rá bízott programokat.

Köszönet…

Iskolánk történetében a jelenleg folyó beruházás a második legnagyobb esemény.

1995-ben beázott az iskola lapos teteje, és az akkori faluvezetés a tetőtér beépítése mellett döntött, mely 1996-ban el is készült. Napjainkban sor kerül az alsó két szinten a nyílászárók cseréjére, a teljes külső szigetelésre, a világítótestek cseréjére, a teljes fűtéskorszerűsítésre, és a villamos energiát is a napelemek fogják biztosítani. 1995 óta generációk nőttek fel, de a beázáskor is és most is a közösségi összefogás, a szülői segítség oldotta meg a problémákat, hiszen a jelenleg folyó beruházás még nem fejeződött be.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani minden kedves szülőnek, tanulónak, akik részt vettek a pakolásban, festésben és takarításban. Köszönöm Sebők Mártának, az SZMK elnökének, az osztályok szülői munkaközösségeinek, akik mozgósították társaikat. Köszönöm az óvoda dolgozóinak, akik az ebédlőt takarították ki. Köszönöm az iskola dolgozóinak, kollégáknak és elsősorban a technikai állománynak, akik megfeszített munkájának eredményeként szeptember 3-án el tudtuk kezdeni a tanévet.

Köszönöm Matuszka Antal polgármester úrnak és Képviselő-testületi tagtársaimnak, hogy a beruházás megvalósítása mellett döntöttek, hiszen egy megújult iskola és sportcsarnok fogadhatja majd a diákokat és a település lakosságát.

Bízom abban, hogy a felnövekvő generációban továbbra is megmarad a közösségi szellem és tenni akarás. Ahogy a település nagyobb rendezvényein – Falunapon, böllérnapon, falukarácsonyon – együtt tudunk ünnepelni és szórakozni, egy adott megoldandó probléma vagy feladat is mozgósítja a jövőben is a település lakosságát, és a gondok elszállnak.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Sas Györgyné

intézményvezető

A beruházásról, a munkálatokról készült fényképeket megtekinthetik az iskola honlapján: www.altisk-zszek.sulinet.hu

A gyerekek kíváncsian vették birtokba a megújult épületet. Nagyon fontos számunkra, hogy ők mit gondolnak a felújításról. Leírták, elmondták véleményüket, az erről készült írásokat is megtekinthetik az iskola honlapján.

  Egy kis nyár: Erzsébet tábori beszámoló

„Idén augusztus 5-től augusztus 10-ig voltunk a fonyódligeti Erzsébet táborban. Az idő nagyon kedvező volt, minden nap lementünk a partra fürdeni. A tábor minden évben egyre több programmal szolgál. A kedvenceink közé sorolnám a Lasertaget (lézerharcot), az esti bátorságpróbát, a tábori olimpiát, a Hősök napját és a vizes vetélkedőt. Az egyik nap ellátogattunk a balatonboglári kalandparkba. Szuperül éreztük magunkat bobozás, hófánkozás és kötélpályázás közben. Utolsó nap Budapesten elmenünk a Zugligeti Libegőhöz is. Nagyon szépen köszönjük a kísérő tanárok türelmét, és azt, hogy ilyen jól telt az idei tábor is!” (Németh Anna 8.o.)

Az Otthon hete iskolánkban

A fenntarthatósági hét, digitális témahét és az egészség hét mellett egy újabb projekthéttel bővült az iskolai program: iskolánkban idén először rendezzük meg az Otthon hetét.

A 2018. szeptember 17. és 21. között megvalósuló projekthét célja lakóhelyünk megismerése, egészséges életmódra nevelés, környezettudatos magatartás kialakulásának elősegítése, közösségi életre nevelés. Ehhez számos program és sok megoldandó feladat kínál lehetőséget, melyet közös munkával, a tanulókkal egyeztetve szeretnénk megvalósítani.

Az „Otthon hete – környezettudatos nevelés”  témában benyújtott belső pályázat a Klebelsberg Központ elbírálása során  támogatást nyert, melynek értéke 500 000 Ft. Ezt és a Szegedi Tankerületi központ által adományozott „Környezetért” díjjal járó 100.000 Ft-ot fordítjuk a programok költségeinek fedezésére.

Minden egyes nap programja valamilyen meghatározott téma köré csoportosul.

  1. nap: Zákányszék
  2. nap: Iskolánk
  3. nap: Otthon – ökoház, kert
  4. nap: Otthon – egészséges táplálkozás, közös otthoni elfoglaltságok
  5. nap: Otthon – velünk élő állatok

Hétfő Zákányszék napja. A reggeli megnyitó után a tanítási órákon összegyűjtjük ismereteinket lakóhelyünkről. Délután az érdeklődők a gyerekek által tartott előadásokon vehetnek részt. A téma nem is lehet más, mint Zákányszék.

Kedden iskolánk szépítése lesz a feladat. Elkezdődik a régen várt falfestés, és minden osztály hozzálát osztálytermének otthonosabbá tételéhez. Mindenki kap egy textiltáskát is, amit a hét során elképzelései szerint megfesthet.

Szerdán azon gondolkozunk majd, milyen házban szeretnénk lakni, és a kényelmi szempontok mellett szó esik arról is, milyen megoldásokat alkalmazhatunk otthonunkban, hogy minél kevesebb kárt okozzuk a környezetünknek. Terveink szerint délután megkóstoljuk az iskolai biokertben termett sütőtököt és folytatódhat a falfestés, valamint a textiltáskák festése.

Csütörtökön az egészséges táplálkozás a fő téma, recepteket is gyűjtünk. Délután a gyerekek különböző iskolai helyszíneken kipróbálhatnak olyan otthoni foglalatosságokkal, munkákat, amelyeket közösen is végezhetünk. Ez a délután nem valósulhatna meg szülői segítség nélkül. Köszönjük!

Pénteken a velünk élő állatokkal foglalkozunk: szó lesz az állattarással járó felelősségről és összegyűjtjük az ezzel kapcsolatos szabályokat. Délután a hatodikosok, hetedikesek és a nyolcadikosok ellátogatnak a Szegedi Vadasparkba, ahol egy foglalkozáson is rész vesznek. A foglalkozás címe: Turistából bűnelkövető? – CITES. Itthon folytatódik az iskolaszépítés, falfestés, textilfestés, az érdeklődők pedig ellátogathatnak a Zabosfa KerTÉSZ Kft. telephelyére. Köszönjük a lehetőséget!

Reméljük, sok élménnyel, ismerettel és tapasztalattal leszünk gazdagabbak!

Fontos dátumok:

szeptember 25. papírgyűjtés

október 13. (szombat) áthelyezett munkanap

október 15-19. iskolai egészséghét

október 17. darules

október 19. ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról

október 29 – november 2. őszi szünet

 

Összeállította: Ábrahám Enikő