Lapszemle: Zákányszéki az ország legügyesebb közutasa

Délmagyar.hu – A.T.J. – Fotó: Török János

Magyarország legjobb közutas dolgozója, a szegedi mérnökség gépkocsivezetője, Frank István képviseli hazánkat hétvégén a III. V4 Közutas Rodeó Versenyen a csehországi Brnóban.

– Engem mindig a vezetés érdekelt, már fiatalkorom óta. Édesapám teherfuvarozó volt, körülbelül tízéves lehettem, akkor már dolgoztam, segítettem neki. Nálunk alapvető dolog volt, hogy tízévesen már értsek hozzá valamennyire – mondta a zákányszéki Frank István. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád Megyei Igazgatóság Szegedi Mérnökségének gépkocsivezetője a közelmúltban elsőként végzett egy országos versenyen, így hétvégén ő képviselheti Magyarországot a III. V4 Közutas Rodeó Versenyen a csehországi Brnóban.

Frank István 2009-ben kezdett a közútnál dolgozni, akkor még csak a téli szezonban. Amikor a havazás miatt több emberre volt szükség, besegített. Főállásban 2014 óta erősíti a szegedi mérnökséget.

Az ügyességi országos döntőt a megyei selejtezők előzték meg. Minden megyéből egy-egy járművezető jutott tovább, összesen 19-en az országos döntőre. Közülük lett a legjobb Frank István. A Fejér megyei Martonvásáron rendezett megmérettetésen egy úgynevezett téli adapterekkel – elöl egy hótoló ekével, hátul pedig sószóróval – felszerelt Mercedes teherkocsival kellett minél gyorsabban, hibapontok nélkül végigmenni egy pályán. Összesen tizenegy feladat volt, köztük szlalomozás előre és tolatással, garázsba parkolás tolatással, hordók eltolása, pontos áthaladás hordók között, az egyik kerékkel pedig egy kis méretű, felfestett négyzetbe kellett beállni.

– Izgatottan várom a nemzetközi versenyt, mert még nem ismerem azt a pályát, és biztos, hogy bonyolultabb lesz sokkal, mint a hazai döntő – tette hozzá az ország legjobb közutas gépkocsivezetője.

Amennyiben videó formájában is meg szeretné tekinteni István ügyességét, akkor a linken megteheti a delmagyar.hu oldalon.