Rabok legyünk vagy szabadok…?

„Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!”

Ünnepi köszöntőben mit lehet még elmondani az 1848-as történelmi eseményekkel kapcsolatban? A 171 évvel ezelőtti események időrendbeli felsorolása, a résztvevők méltatása, a 12 pont tartalma szinte mindenki számára ismert, vagy majd tanulmányai során ismertté fog válni.

Már gyermekkoromban kíváncsi emberke voltam és szívesen hallgattam idős emberek elbeszéléseit, történeteit. Sokszor átmentem a szomszédba, ahol egy második világháborút megjárt, féllábú ember lakott. Mindenféléről kérdeztem, de ő is engem. Megkérdezte: Fiam, tudod-e a „Talpra magyart”?  Tudtam:

Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! –
–
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Tudtam, de nem értettem. A szomszéd bácsi azt mondta: Jegyezd meg, ezt minden embernek tudnia kell. Sok idő telt el már azóta. A szomszéd bácsi régen meghalt már, de a szavai belém ívódtak… és értem már a Nemzeti dal mondanivalóját. Rabok legyünk, vagy szabadok? Külhoni magyarokkal találkozva – legyen ez Erdély, Vajdaság vagy Felvidék – előbb-utóbb szóba kerül a szabadság fogalma.  Mondják ők: könnyű nekünk anyaországi magyaroknak magyarnak lenni, de nehéz más nemzet elnyomása alatt magyarnak maradni. Nagyon igazuk van. Eszünkbe kell, hogy jusson 1848 szellemisége, a forradalmárok akarata, tettei és hite. Ezért fontos ilyenkor a kokárdát feltűzni, az emlékezés koszorúit elhelyezni, hiszen amely szabadságot mi születésünkkor alanyi jogon kaptunk, azért egykoron sokan az életüket adták; 1848-49-ben, az első világháborúban, a második világháborúban, az 1956-os forradalom során.

„Kossuth Lajos azt üzente:
Elfogyott a regimentje.
Ha még egyszer azt üzeni:
Mindnyájunknak el kell menni!”

Mindenki számára ismert katonadal. Amikor a férfiak, fiúk és apák elindultak a hívó szóra, senki nem meghalni készült. Mindenkit hazavártak, de nem mindenki jutott haza, vagy hazajutott, de egy életre megsebezve. Ma rájuk is emlékezünk, és gondolatban imát mondunk nyugalmukért.

Ismerjük a Nemzeti dal sorait, ismerjük a forradalmi eseményeket, de tudnunk kell célját és  mondanivalóját is.

„Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszu harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.”

Matuszka Antal
polgármester

Gárdonyi Géza: Az öreg honvéd

Zákányszék, 2019. március 14.Előadja: Edina ParaginéKamera, vágás: Börcsök Zoltán

Közzétette: Zákányszék Község – 2019. március 14., csütörtök

Zákányszék, 2019. március 14

Közzétette: Zákányszék Község – 2019. március 14., csütörtök