A hagyomány útján…

Ahogy telnek az évek, egyre többen érezzük az igényt, hogy felidézzük az elmúlt 20-30, akár 40-50 év kedves emlékeit, emlékezzünk azokra, akik valaha küzdöttek fejlődésünkért, boldogságunkért, sorsunk jobbra fordításáért. A gondoskodásnak számos formája előfordul. Lehet az egy ölelés, egy mosoly, egy kedves kérdés, vagy egy tál finom étel. Ezek közül talán az étel az, melynek ízét a legkönnyebb felidézni, melynek köszönhetően újra átélhetjük gyermekkorunk kedves, boldog pillanatait.Ebben a rohanó világban, fontosnak tartjuk, hogy egyre több ilyen boldog pillanatot élhessünk át és felidézzük őseink szokásait, közösségünk eredetét. Hiszem, hogy ezeket az értékeket tovább kell adjuk az utódok számára és ezzel megőrizzük identitásunkat, magyarságunkat, értékeinket. Ennek fényében hívtuk életre a Zabosfai Ízőrzők közösségét és célunk, hogy azokat a recepteket, melyeket mindannyian jól ismertünk és már talán rég el is feledtünk, a legjobb szakácsok azaz Önök által egy csokorba összegyűjtsük, mindenki számára elérhetővé tegyünk és megőrizzük a jövő nemzedéke számára.A gyűjtemény összeállítása nagy feladat. Azt szeretnénk, hogy az évek során minél többen adják közre a kincset, melyet a kredenc fiókjában őriznek és hagyjuk meg a lehetőséget gyermekeinknek, hogy átélhessék Ők is azokat a csodás pillanatokat, melyek bearanyozzák, vagy bearanyozták a mi életünket is.Aki érez megában egy kis késztetést, hogy bemutassa főzési tudását, keressen fel bennünket és mi segítünk, hogy a családi kincs fennmaradjon az utókor számára. A csoport tagjai:· A Könyvtáros – Paraginé Tóth Edina – aki a beszélgetéseket vezeti; a kapcsolódó hagyományokat, szokásokat fogja csokorba;· A Videós – Börcsök Zoltán – aki a felvételekért és a terjesztésért felelős;· A Szakács – Kazi Péter – aki a menüt állítja össze; és· A Dekoros – Széll-Tanács Tünde – aki a harmóniáért és a receptekért felel.Légy a történelem írója Te/Ön is, és ne hagyjuk, hogy feledésbe merüljenek nagyanyáink felejthetetlen ételei.Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:
Zákányszék Községi Könyvtár – Paraginé Tóth Edina
Zabosfai Zöldséges – Zákányszék, Lengyel tér

Zabosfai Ízőrzők bemutatják

Sorozatunk nulladik része… aki kedvet érez ahhoz hogy megmutassa konyháját, kedvenc ételeit kameránk előtt, ez kérem jelntkezzen az alábbi elérhetőségek egyikén: kazi.peter@zabosfa.hu, személyesen a Zákányszéki Könyvrátban Edinánál, valamint a Zabosfai Zöldségesbolt zákányszéki illetve üllési üzletében. Zene: https://www.bensound.com/

Közzétette: Zákányszék Község – 2019. március 28., csütörtök


A nagy húsvéti fonott kalács

1. évad 1. részHozzávalók:7 dl tej10 dkg vaj1 evőkanál cukor 5 dkg élesztő1 kg finomliszt2 púpozott teáskanál só1 egész tojás a kenéshez (sütés előtt)kevés vaj a kenéshez (sütés után)Zene: https://www.bensound.com/

Közzétette: Zabosfai Ízőrzők – 2019. április 10., szerda