Bobpálya épül testvértelepülésünkön

Forrás: szekelyhon.hu szerző: Gergely Imre

A borszéki sípálya nyáron is vonzó lesz a turisták számára, ugyanis a fürdővárosban bobpálya létesül kormánytámogatásból. Erről írt alá szerződést hétfőn Bogdan Trif turisztikai miniszter és Mik József polgármester. A vendégeket tehát újabb attrakció várja nemsokára.

Októberre várhatóan meg is épül az a bobpálya, amely nyáron is élettel tölti meg a havas időszakban a sízők által használt borszéki hegyoldalt. A turisztikai minisztérium 3,8 millió lejjel támogatja az összesen 4,2 millió lejes beruházást, a 10 százalékos különbözetet fürdőváros önkormányzata teszi hozzá.  Az új létesítmény könnyen össze- és szétszerelhető. Amint azt Mik József borszéki polgármester elmondta, amint a havas szezon véget ér, két hét alatt felállítható a pálya. Április elejétől télig, a havas időszak kezdetéig működik majd, amikor leszerelik és átadják sípályát az eredeti rendeltetésének. Ezt megismétlik majd minden ősszel és tavasszal

A sípálya felvonója juttatja fel a szánkókat az 572 méteres pálya legmagasabb pontjára és innen következhet a 860 méter hosszú lecsúszás. Egyszerre 30 szánkó lehet a pályán, és 6-9 percet jelent egy kör – ismertette a polgármester. Kifejtette, ez a beruházás egy újabb lépés ahhoz, hogy Borszék egész évben kikapcsolódást, szórakozást nyújtson a vendégeknek.

A szerződés aláírása az épülő, és befejezés előtt álló wellness- és kezelőközpont egyik helyiségében történt meg. Ez a már hosszú ideje épülő létesítmény lesz a fő húzóerő Borszék idegenforgalmában. A kezdetekben a turisztikai minisztérium volt az építés finanszírozója, de a folyamat elakadt, és a város önkormányzata egy hitel felvételével önerőből fejezi be. Ha nem jön közbe semmi váratlan, akkor idén decemberben a wellness-szárny megnyílik, és várhatóan tavasszal a teljes központ működése is elindul. Bogdan Trif turisztikai miniszter kihangsúlyozta: ilyen szép létesítmény kevés van az országban, Borszék jó példa lesz a teljes romániai idegenforgalom számára is.

A teljes cikk a szekelyhon.hu oldalon olvasható.