Lapszemle: Kincses Kultúróvoda immár a Manó-Kert

A cikk a delmagyar.hu oldalon jelent meg! 
Szerző: Arany T. János
Fotó: Frank Yvette

Egymillió-háromszázezer forintot nyert a zákányszéki Manó-Kert Óvoda és Bölcsőde a Kincses Kultúróvoda 2019 pályázaton, az összegből kulturális programokat valósítanak meg.

– Mit nyertünk? – kérdezett vissza Liebhaber Gáborné, a zá­­kányszéki Manó-Kert Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője. – Egy csomó munkát, ami a kultúra átadását, továbbí­tását jelenti az átlagosnál jó­­val magasabb színvonalon – válaszolta meg saját kérdését az óvodapedagógus. A homokháti intézmény nevelőtestülete tavaly decemberben jelentkezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kulturális Államtitkársága által kiírt, Kincses Kultúróvoda 2019 elnevezésű kiírásra.

A pályázaton egy kulturális programcsomag kidolgozása mellett az intézmény eddigi tevékenységét kellett bemutatni. Több mint 100 benyújtott pályázatból egy szakértői csoport értékelése alapján 25 nyert támogatást, köztük a zákányszé­­ki óvoda is. A Kincses Kultúróvoda 2019 díjat három évig tudhatják magukénak, majd újra pályázhatnak. Az intézményvezető a kö­­zelmúltban Fekete Pétertől, a kultúráért felelős államtitkártól vehette át az elismerést. – A 2019/20-as ne­velési évre a gyerekeknek a Mária-zarándoklattól kezdve a hagyományőrzésen át szervezünk programokat, megismerkednek a szegedi papuccsal és a mézeskalácssütéssel is – sorolta Liebhaber Gáborné. A következő nevelési évben az óvoda 1,3 mil­­lió forintot fordít kultúrát közvetítő programokra: bábszínházbérletekre, amivel az óvoda minden gyermeke eljut a Szegedi Kövér Béla Bábszínházba. A nagyobbak a Kecskeméti Leskowsky hangszergyűjteményt és a játékmúzeumot, a kicsik az Öregház Tanyamúzeu­mot látogathatják meg, hangszereket, bábokat, ábrázolási eszközöket vásárolhatnak, 15 fiú és ugyanennyi lány számára népi viseletet varratnak és elindítják a néptáncoktatást is. Mindebben partnereik lesznek az általános iskola művészeti tanárai és néptánccsoportja, valamint a művelődési ház és könyvtár.

A zákányszéki óvodát egy fő­zőkonyhával 1961-ben adták át, akkor egy csoportot indítottak, majd folyamatosan bővült. 2015-ben 60 négyzetméteres, légkondicionált csoportszobával nőtt az intézmény. Ettől az évtől az óvodai nevelés négy egész napos csoporttal működik, a bölcsőde pedig egycsoportos, 12 férőhellyel.
Az óvoda nyáron sem üres, népszerűségét jól mutatja, hogy szerda délelőtt éppen tej­be­grízzsúrt rendeztek a második osztályos iskolásoknak.

– To­­vább követjük az iskolába kerülő gyerekeket, ennek része a zsúr, amikor eljönnek, megmutatják a bizonyítványukat, találkoznak a régi óvónőjükkel, és kedvenc óvodás ételükkel látjuk őket vendégül – tette hozzá az óvodavezető.