Lapszemle: Urnafallal és dombbal bővült a zákányszéki sírkert

A cikk a delmagyar.hu oldalon jelent meg!
Szerző: Arany T. János
Fotó: Kuklis István

Urnafallal, temetődombbal bővült a zákányszéki temető és a ravatalozót is felújították. Közel másfél millió forintot költött erre az önkormányzat.

– A zákányszéki temető az önkormányzat tulajdonában van, a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. az üzemeltetője, de az ingatlannal kapcsolatos problémákat az önkormányzatnak kell megoldania. A belvizes időszakban komoly problémát okozott a temetés, ezért egy temetődombot hoztunk létre, ahová akkor is lehet temetni, amikor nagyon magas a talajvíz – sorolta a munkálatokat a település polgármestere, Matuszka Antal.

A településen évek óta folyamatosan nő az igény az urnás temetésre, ezért urnafalat is készíttettek. – Úgy tűnik, a temetés költségei miatt egyre népszerűbb ez a megoldás. Olyan vállalkozót kerestünk, aki nemcsak az urnafalat készítette el, hanem egy kegyhelyet is kialakított. Ez már kétharmad részt telített, tehát hamarosan bővítenünk kell – tette hozzá.

A Magyar Falu programban is lesz lehetőség fejlesztésekre, de a ravatalozó már annyira tönkrement, hogy az önkormányzat önerőből felújította. Az urnafal egymillió forintba került, a temetődomb 600 ezerbe, a ravatalozó felújítása 1,3 millióba. Ez utóbbihoz a kegyeleti kft. 400 ezer forinttal járult hozzá