Ízőrzők – Helyi mezőgazdasági termékek bemutatója és vására

A mórahalmi székhelyű Homokkert Kft és szerbiai partnere a hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás közösen valósítja meg az Agrocraft- című, határon átnyúló projektet.

Az együttműködés célja a szerb-magyar határmenti térségben a kis agrártermelők szakmai munkájának fejlesztése, tevékenységük összeszervezése. A partnerek építenek egy korábbi, sikeres projekt eredményeire, melynek keretében a szerb oldalon már piacra is került egy helyi agrártermék-márka, a Juliska”.  A homokháti termelők bevonásával Zákányszéken Ízőrző fesztivál keretében helyi termék bemutató volt a hétvégén. Az ide látogatók kiváló minőségű helyi alapanyagokból készült termékeket tesztelhettek és vásárolhattak meg a helyszínen.

A tesztek azt mutatták, hogy a fogyasztóknak igénye van az ízes, házi készítésű élelmiszerekre. Nagy sikert arattak az olyan különlegességek, mint például a bazsalikomos szilvalekvár, de a különféle smothie-k is népszerűek voltak. A gyümölcsfélék között egyértelműen az áfonyás termékek verték a mezőnyt.

A sikeres terméktesztelés után a Juliska termékek piacra kerülése lesz a következő lépés.