Szatócsbolt sirató… avagy kis helytörténet egy épületbontás ürügyén

Ha egy képzeletbeli turista 80 évvel ezelőtt érkezik Lengyelkápolnára, az eléje táruló képet a Historia Domusból (a plébánia tulajdonában lévő naplószerű feljegyzés a település történetéről) ismerhetjük meg. Faluképről még nem beszélhetünk, mert tíz évvel később, az 1950. január 1-jén megalakult Zákányszék község belterületén – amit inkább úgy nevezhetünk, hogy „tanyaközpont” – még csak 42 ház állt. Mindezeket Ozsváth Gábor Dániel A szegedi szállásoktól Lengyelkápolnáig című tanulmányában olvashatjuk, mint ahogyan a következőket is: „1940-ben az egyházi és közigazgatási épületeken kívül a következő magánszemélyek rendelkeztek ingatlannal a leendő belterületen: Dr. Bolemann Ferenc orvos, Németh Mátyás szatócs, Miklós János szatócs, Jójárt János csorvai gazda, Fődi Vilmos, özv. Kispál Ferencné, Tari István és Savanya István szegedi szabómester. A Historia Domus szerint 1947-ben a plébánián kívül csupán Lengyel Béla vendéglője számított jó állapotban lévő, rendezett épületnek.”

A közelmúltban a Dózsa György utcán még elsétálhattunk jó néhány öreg ház előtt. Ha a mostani COOP bolttól indulunk, akár Dr. Bolemann Ferenc orvos lakása és rendelője elől is kezdhetnénk a sétát, hiszen az a bolt épületének helyén állt. Továbbhaladva Szeged felé, Németh Mátyás szatócsboltja előtt találjuk magunkat, ma az a Dózsa György utca 54. sz. alatti épület, a Virágbolttal és szolgáltató részleggel. Innen nem messze, a Dózsa György utca 46. sz. alatt egy másik szatócsbolthoz érkezünk, ez Miklós János tulajdona volt. A szomszédos épület – amelyben ma a szociális központ működik – Jójárt János csorvai gazda tulajdona volt. Áll még a Fődi Vilmos-féle ház, a Dózsa György utca 40. sz. alatt, Ábrahám (Ködmen) Imre családja lakja. Özv. Kispál Ferencné háza a Dózsa György utca 30. sz. alatt található, hosszú ideig a Köröm Sándor család birtokolta.

Sétánkat egy határozott visszafordulással folytatjuk, és meg sem állunk Lengyel Béla volt vendéglőjéig, amely ma a művelődési háznak ad helyet.

Az utca szemközti oldalán gépek zakatolása egészíti ki az amúgy sem csendes főutca lüktető hangját. Óriási daru nyújtogatja nyakát és a hatalmas markoló kanál nagyokat harap egy épület falából. Bontják a volt szatócsboltot!

A községi önkormányzat megvásárolta a Dózsa György utca 46. sz. alatti ingatlant, amiért már csak nosztalgiából fáj a szívünk, mert egyébként meglehetősen elöregedett, rossz állapotú, bontásra érett volt már az épület.

Utat tör magának az új, a korszerű, egyébként is nagyon-nagyon régen nem tartotta már a ház fala a „Szatócs bolt, cégt.: Miklós János” feliratot.  

ZakaHom-e