ZakaHom-e Esték: Könyvbemutató, településjubileum, Alkotói Díj átadás

Március 4-én a Zákányszéki Polgármesteri Hivatal dísztermében rendhagyó könyvbemutatóra hívtuk és vártuk a vendégeket, a távoli és közeli múlt kulturális hagyományai iránt érdeklődőket. A könyvbemutató különlegességét helyi vonatkozása adta. A ZakaHom-e Egyesület kiadásában megjelent Tanács Klára könyve, „Fejezetek a lengyelkápolnai-zákányszéki műkedvelő színjátszás történetéből” címmel. A könyv az 1930-as évektől számbaveszi, összefoglalja a helyi amatőr színjátszás történetét. Ezek az évtizedek nem csak a helyi kulturális élet meghatározó évtizedei voltak, hanem átíveltek a település névváltozásán is.
A színjátszás történetének kezdetei az 1930-as évekig nyúlnak vissza, amikor a település még a Lengyelkápolna nevet viselte. 1950. január 1-jétől jegyzik a települést Zákányszék néven, vagyis idén lett 70 éves. Ez a kerek évforduló alkalmat ad az ünneplésre, a nosztalgiázásra, az elismerésekre, a közösség erősítésére, a hagyományok és a múlt értékeinek tiszteletére. A könyvbemutatóra épülő egyesületi rendezvénynek is ez volt a fő célja.
Azt est folyamán Paraginé Tóth Edina beszélgetett a könyv szerzőjével, Tanács Klárával, valamint a közönség verseket hallgathatott Kazi István, Zemanek Albertné, Zemanek Rózsa és Sebők Istvánné tolmácsolásában.
A kiadvány a könyvtárban megnézhető és vásárlásra előjegyeztethető.
A ZakaHom-e Alkotói Díj átadásáról itt olvashat.
Az estről képek Zákányszék Község facebook oldalán láthatóak.