A fegyelmezett védekezés, a szabályok betartása most életeket menthet!

Olyan időszakot élünk és olyan események elé nézünk, melyre még a világ történetében nem volt példa. A baj településünket sem kerüli el.

Küzdünk egy megfoghatatlan járvánnyal, melyről semmit nem tudunk és ellenszere sem ismert. Jelenleg egyetlen módon győzhetjük le, ha összefogunk, és nagyon fegyelmezetten viselkedünk. Közel egy hónapja ezt tesszük. Bezárt az iskola, távoktatás folyik, rendkívüli szünet van az óvodában és a bölcsödében, korlátozott ügyfélfogadás a hivatalban. Követjük a kormányzati utasításokat, „szabályozzuk” az életünket. Nem könnyű!

A vidék nehézsége most előny lehet, ha tudunk vele élni, hiszen kertes házunk van, nem vagyunk beszorítva a négy fal közé. Szokjuk azt, hogy együtt van a család, egymásra vagyunk utalva. Nem unatkozunk, újratervezzük a napi időbeosztásunkat. Az élet közben nem áll meg, hiszen a mezőgazdaság mindig munkáskezet igényel, vetni, termelni márpedig kell. Lassítani próbáljuk a járvány terjedését, vigyázzunk magunkra és egymásra.

A település veszélyeztetett korosztálya otthon marad, valamennyi 70 év feletti zákányszéki lakossal felvettük a kapcsolatot, a szociális ellátórendszeren keresztül figyelünk rájuk, bevásárolunk, gyógyszert váltunk ki, szükség szerint ebédet viszünk. Önkénteseink szervezetten várják a feladatokat, reméljük nem lesz rájuk szükség.

Van egy korosztály, akik elvileg nem veszélyeztetettek és úgy gondolják, rájuk a szabályok, szigorítások nem vonatkoznak. Ez a fiatal, középiskolás, egyetemista generáció. Számtalan fórum hívta fel a figyelmüket a szabályok betartására. A fiatalok is maradjanak otthon, mert veszélybe sodorják szüleiket, nagyszüleiket.

Tartsunk be az egészségügyi szabályokat. Két kiváló háziorvos és egészségügyi apparátusuk vigyáz egészségünkre, ne sodorjuk őket veszélybe, fogadjuk meg tanácsaikat.

Tartsunk be három nagyon fontos dolgot:

            Maradjunk otthon, minél kevesebb emberrel találkozzunk!

            Maxmálisan tartsuk be a higiéniás élőírásokat, sűrűn fertőtlenítsük a kezünket!

            Kérjünk telefonon segítséget, ha bajban vagyunk!

A Képviselő-testület meghozta a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket, melyek összhangban vannak a kormányzati elvárásokkal. Kérem, ezeket fogadja el mindenki és tartsa is be.

A zákányszéki emberek eddig is fegyelmezetten viselkedtek, ne változtasson ezen senki.

VISELKEDJÜNK FEGYELMEZETTTEN ÉS TARTSUK BE A SZABÁLYOKAT!

Matuszka Antal
polgármester