A KÖNYVTÁR „KARANTÉN SZOLGÁLTATÁSAI”

A Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár 2020. március 17-én a kormányzati utasítás figyelembevételével bezárt, az intézményi munka zárt ajtó mögött zajlik.  A jelzett időpont óta a könyvtár szolgáltatásai is szünetelnek, az olvasók nem tudják visszahozni a náluk lévő könyveket és nem tudnak kölcsönözni sem. Jelen helyzetben a könyvek egészségügyi szempontból biztonságos szolgáltatását sajnos nem tudjuk garantálni. Amíg a jelenlegi szabályozások fennállnak,  az előttünk álló időszak megkönnyítésére különböző online szolgáltatásokat kínálunk fel a Kedves Olvasóknak.

  • INGYEN ELVIHETŐ KÖNYVEK

A könyvtár állományából rongálódás és tartalmi elavulás miatt kivont könyveket felajánljuk ingyenes elvitelre! A különböző tematikájú könyvekről a könyvtár facebook oldalán a mai naptól folyamatosan kerülnek ki a fotók. A képek alatt/mellett hozzászólásban lehet jelezni, hogy ki melyik könyv(ek)re tart igényt. Aki elsőként jelzi igényét az adott könyv(ek)re, becsomagolva, névre szólóan félretesszük, 1 hétig „pihentetjük” és PÉNTEKI napokon 10-11 óra között a Művelődési Ház bejárata melletti ablakon (volt mozi pénztár) a megfelelő óvintézkedések betartásával a könyvcsomagokat kiadjuk az utcán tartózkodó olvasóknak. A könyvcsomagokat első alkalommal április 24-én, pénteken 10-11 óra között vehetik majd át.  

  • E-KÖNYV ÉS HANGOSKÖNYV AJÁNLÓ

Amíg a kölcsönzés szünetel a könyvtárban, szeretnénk online módon (legálisan) elérhető könyvekkel segíteni az olvasást. Bár így a könyv fizikálisan nem fogható kézbe, mégis olvashatóvá, hallgathatóvá válik a tartalma, ami jelenleg egy biztonságos megoldást jelent a könyvbarátoknak. Április 16-tól minden KEDDEN és CSÜTÖRTÖKÖN reggel 9.00 órakor elérhetővé teszünk egy internetes linket, amelyre kattintva bármilyen eszközön olvasható vagy hallgatható az ajánlott könyv. Első alkalommal Szabó Magda: Az ajtó című regényét tettük hozzáférhetővé: https://reader.dia.hu/document/Szabo_Magda-Az_ajto-889

  • PAPÍRSZÍNHÁZ

A “Tündérkönyvtáros Papírszínháza” címmel indul az a sorozat, amelynek keretében SZERDAI napokon reggel 9.00 órakor egy-egy papírszínházas mesét mutatunk be a könyvtár facebook oldalán.  Jelenleg egy korábbi felvételünkön Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás c. meséje látható. Elérhetővé tettünk egy szavazást szintén a könyvtár facebook oldalán, ahol a gyerekek és szüleik két mese közül választhatnak. A legtöbb szavazatot kapott mese kerül felvételre és publikálásra április 22-én reggel. Jövő héten újabb szavazással jelentkezünk, ahol szintén két mese közül lehet majd választani.

Bármilyen kérdés, észrevétel esetén az alábbi elérhetőségeken tudjuk tartani a kapcsolatot: Könyvtár telefonszáma: (62) 290-403 ; Könyvtár e-mail címe: konyvtar@zakanyszek.hu

Még nem látjuk a járvány végét, de reményeim szerint ezekkel az „áthidaló” megoldásokkal megmarad a könyvtár és az olvasók közötti jó kapcsolat és kicsit könnyíteni, színesíteni tudjuk az otthon töltött napokat a jelenlegi megváltozott helyzetben. Köszönöm mindenki megértését és türelmét!

Kitartást és mindenekelőtt jó egészséget kívánok mindenkinek!

Paraginé Tóth Edina könyvtáros